Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Studio Visits is een serie avonden die in het teken staat van de hedendaagse architectuurpraktijk, haar uitdagingen en mogelijkheden. Team Paul de Vroom + Sputnik stelt deze avond zijn deuren open voor professionals, studenten en andere geïnteresseerden om een kijkje te nemen op de werkvloer en met elkaar in gesprek te gaan. 

datum
22/03/2019
tijd
17:00 – 19:30
taal
Engels
 
locatie

Team Paul de Vroom + Sputnik
Boomgaardsstraat 183
3012 XC Rotterdam

toegang

Gratis toegang na aanmelding.

De Studio Visits bieden ruimte aan een beperkt aantal deelnemers, terwijl de belangstelling ervoor groot is. Mocht u na aanmelding onverhoeds verhinderd zijn, geef dit zo snel mogelijk door, dan krijgt iemand anders de kans om mee te gaan.

De projecten waar Team Paul de Vroom + Sputnik aan werkt en waarvan de eerste resultaten het afgelopen jaar opgeleverd werden, lopen uiteen van luxe kantoorvilla tot asielzoekerscentrum en van (sociaal) appartementencomplex tot privaat woonhuis. De grote verschillen worden nog eens versterkt door het simultaan werken aan projecten in Nederland en Rusland.

Tijdens deze Studio Visit laten de architecten zien hoe ze in hun dagelijkse praktijk met deze extremen omgaan. Ze laten zien hoe ze het ontwerpproces inrichten en vertellen over de avonturen die ze beleven tot die uiteenlopende gebouwen er staan.

Het bureau Team Paul de Vroom + Sputnik bestaat nog maar sinds 2014, maar stoelt op de kennis en ervaring die partners Paul de Vroom, Henk Bultstra en Bert Karel Deuten opdeden bij de bureaus die zij voor de samenwerking leidden. De Vroom was medeoprichter van DKV Architecten (in 1985) en Bultstra en Deuten waren medeoprichters van Sputnik (in 2003).

De architecten van Team Paul de Vroom + Sputnik vinden elkaar in de gedeelde interesse in typologisch onderzoek, het denken in modellen en de drang om hun ideeën om te zetten in gebouwen. Ieder ontwerpproces start met de zoektocht naar het best passende type. Die zoektocht is misschien het best te omschrijven als laboratoriumwerk, waarbij plattegronden soms zelfs 1:1 getest worden, voordat ze in tekeningen worden uitgewerkt.

Studio Visits

Elk van deze avonden wordt georganiseerd en samengesteld door een architectenbureau in samenwerking met Het Nieuwe Instituut, waarbij het bureau optreedt als gastheer. Op het programma staan een rondleiding, een presentatie, een open gesprek en een borrel. De bijeenkomsten fungeren als katalysator voor debat en discussies over architectuur, voor het bedenken van strategieën voor stedelijk beleid, voor samenwerking, voor vormen van solidariteit, vriendschap en concurrentie, en – waarom ook niet? – voor de laatste roddels op het gebied van architectuur. Studio Visits biedt een gelegenheid om de maatschappelijke positie van de architect in een fundamenteel veranderd krachtenveld opnieuw te bepalen, door gezamenlijk mogelijke rollen en verantwoordelijkheden te verkennen.

Eerdere Studio Visits vonden plaats bij architectenbureaus met uiteenlopende profielen, praktijkvormen en portfolio’s: Powerhouse Company, Casanova+Hernandez, Lilith Ronner van Hooijdonk, LOLA Landscape Architects, MVRDV, team Stedenbouw van Stadsontwikkeling Rotterdam en Shift architecture urbanism.