Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Studio Visits is een serie avonden die in het teken staat van de hedendaagse architectuurpraktijk, haar uitdagingen en mogelijkheden. Shift architecture urbanism stelt deze avond zijn deuren open voor professionals, studenten en andere geïnteresseerden om een kijkje te nemen op de werkvloer en met elkaar in gesprek te gaan. 

datum
15/02/2019
tijd
17:00 – 19:00
taal
Engels
 
locatie

Shift architecture urbanism
Nieuwe Binnenweg 77B
3014 GE Rotterdam

toegang

Gratis toegang na aanmelding.

De Studio Visits bieden ruimte aan een beperkt aantal deelnemers, terwijl de belangstelling ervoor groot is. Mocht u na aanmelding onverhoeds verhinderd zijn, geef dit zo snel mogelijk door, dan krijgt iemand anders de kans om mee te gaan.

Shift architecture urbanism is een Rotterdams architectenbureau dat geleid wordt door Harm Timmermans, Oana Radeş en Thijs van Bijsterveldt. Na een opstartperiode waarin het bureau veel aandacht besteedde aan onderzoek, kregen de architecten de laatste jaren de kans om te bouwen, met als resultaat onder meer enkele woonhuizen, een paviljoen voor de Universiteit Tilburg en het Cube design museum in Kerkrade.

Op zoek naar vrijheid om architectuur te maken

Tijdens het bezoek op 15 februari zullen de drie partners van Shift op de laatste acht jaar van hun praktijk reflecteren: startend met de vrijheid - of wellicht de vrijblijvendheid - van ongevraagd ontwerpend onderzoek in de crisistijd tot de zoektocht naar architectonische vrijheid in de ‘dichtgetimmerde’ commerciële bouwopdrachten van nu, en van alles daar tussenin.

Shift combineert een conceptuele benadering met project-specifieke vormgeving en detaillering. Architectuur en stedenbouw worden door hen als onlosmakelijk verbonden disciplines beschouwd en behandeld. Naast concrete bouwopdrachten met een grote verscheidenheid aan programma’s houdt Shift zich bezig met zelf geïnitieerd ontwerpend onderzoek. Ontwerp en verbeelding worden hierbij strategisch ingezet om urgente onderwerpen te agenderen en toekomstscenario’s zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Studio Visits

Elk van deze avonden wordt georganiseerd en samengesteld door een architectenbureau in samenwerking met Het Nieuwe Instituut, waarbij het bureau optreedt als gastheer. Op het programma staan een rondleiding, een presentatie, een open gesprek en een borrel. De bijeenkomsten fungeren als katalysator voor debat en discussies over architectuur, voor het bedenken van strategieën voor stedelijk beleid, voor samenwerking, voor vormen van solidariteit, vriendschap en concurrentie, en – waarom ook niet? – voor de laatste roddels op het gebied van architectuur. Studio Visits biedt een gelegenheid om de maatschappelijke positie van de architect in een fundamenteel veranderd krachtenveld opnieuw te bepalen, door gezamenlijk mogelijke rollen en verantwoordelijkheden te verkennen.

Eerdere Studio Visits vonden plaats bij architectenbureaus met uiteenlopende profielen, praktijkvormen en portfolio’s: Powerhouse Company, Casanova+Hernandez, Lilith Ronner van Hooijdonk, LOLA Landscape Architects en MVRDV.